14 липня 2016
Костянтин Денисов: Запорізький бізнес готується до чергової економічної кризи

14 липня 2016 року НБУ опублікував результати опитування ділових очікувань бізнесу по всіх регіонах України. Порівняно з іншими областями, запорізький бізнес налаштований надзвичайно песимістично. Це особливо важливо з огляду на постійні заяви чиновників про стабілізацію ситуації, реформи та побудову вертикалі влади.

Отже, 29% запорізьких підприємств вважають свій фінансово-економічний стан поганим - гірше тільки у Сумській області. Добрим свій стан вважає лише кожне 15-те підприємство, гірше тільки на Волині, Закарпатті та Харківщині.

37% підприємств планують зменшити інвестиційні видатки на виконання будівельних робіт, це - найгірший результат по Україні. Він удвічі вищий за середні показники в інших областях. Така саме ситуація з інвестиційними видатками на машини, обладнання та інвентар - 38, 5% підприємств будуть їх зменшувати. Це найгірший показник по Україні.

33, 3% підприємств планують скорочувати працівників - знову найгірший показник по Україні, що значно перевищує середні показники по інших регіонах. Майже кожне десяте підприємство планує скорочувати заробітну плату своїм працівникам - найгірший результат по Україні. Перевищення середніх показників по інших областях - майже в 4 рази.

Потенціал запорізьких підприємств гальмується високими цінами на енергоносії та сировину, браком обігових коштів, надмірним податковим тиском і нестабільною політичною ситуацією. Вочевидь, ці ризики бізнес планує закладати в ціну своєї продукції, адже 72% підприємств планують її підвищувати. Щоб не втратити клієнтів, бізнесу доведеться скорочувати витрати. Зазвичай це відбувається шляхом звільнення працівників і скорочення заробітних плат.

Більше половини (52, 9%) запорізьких підприємств планують збільшити залучення кредитів для фінансування подальшої діяльності. Разом з тим, жодне підприємство не відзначило спрощення умов отримання кредиту. Натомість, 42, 9% підприємців наголосили - умови отримання кредиту стали більш жорсткими. Йдеться про занадто високі процентні ставки (79, 4% опитаних підприємств), а також надмірні вимоги до застави (47, 1% опитаних).

Кожне шосте запорізьке підприємство відчуває проблеми з розпорядженням власними коштами, розміщеними на банківських рахунках. Майже 67% опитаних підприємців очікують чергової девальвації гривні, яка потягне за собою подальшу ескалацію економічної кризи.

Вихід із даної ситуації вбачається такий: продумані реформи в реальному секторі економіки, кардинальне енергозбереження, дерегуляція та боротьба з корупцією.

"Свобода" відповідні законопроекти вже подала до парламенту.

Костянтин Денисов, заступник голови Запорізької обласної організації ВО "Свобода", кандидат економічних наук