28 липня 2016
Віталій Подлобніков: Жертвою підвищення комунальних тарифів знову став український народ!

У нинішньому році було внесено кілька змін до законів, які регулюють вартість енергоресурсів. Так, в травні було встановлено єдиний тариф на природний газ, у зв'язку з чим подорожчали послуги теплопостачання та гарячого водопостачання. З 1 липня вартість опалення зросла практично на 90%, в залежності від регіону.

Чиновники стверджують, що малозабезпечені громадяни не постраждають від нових тарифів, мовляв, щоб оплачувати комунальні послуги і не накопичувати борги достатньо оформити субсидію. Можливо, ті споживачі, яким вже нараховують субсидію, не відчують подорожчання комунальних послуг, але як бути тим, кому в оформленні субсидії відмовлено? І чи достатньо в держбюджеті коштів, щоб компенсувати різницю в тарифах для всіх, хто цього потребує?

Підвищення тарифів уряд подає як черговий крок у "реформуванні" енергетичної галузі, забуваючи при цьому розкрити обґрунтовані складові статей витрат, за рахунок яких ці тарифи зростають.

За таких умов, в Україні кількість населення, яке опинилося за межею бідності, стрімко зростає, держава стала світовим лідером за темпами зубожіння громадян. На думку експертів, зараз 80% українців живуть за межею бідності. Це і є справжнім показником ефективності роботи нинішньої влади. Єдине, на що здатен чинний уряд, - це підвищувати ціни, тарифи, покривати корупційні схеми, сприяти збагаченню олігархів.

Підвищенню цін на життєво необхідні товари і послуги - електроенергію, воду, газ, опалення, продукти харчування, транспорт тощо - має передувати державна політика, спрямована передусім на забезпечення достатнього і гідного рівня життя населення, на зростання рівня доходів. Сьогодні такої політики немає.

Жертвою підвищення комунальних тарифів знову став український народ. Влада давно втратила зв'язок з реальністю - її не цікавить, де українцям брати гроші на їжу, одяг, ліки, комунальні послуги. Чому європейським тарифам не передують європейські зарплати і пенсії?

Змінити ситуацію на краще зможе тільки повне перезавантаження влади. Українці заслуговують гідного життя на своїй землі, а не жебрацького існування на догоду олігархам!

Віталій Подлобніков, голова Запорізької обласної організації ВО "Свобода"