23 вересня 2016
У Запорізькій області "децентралізація" заганяє села в фінансову залежність від іноземних держав

Насаджувана владою децентралізація ламає визначену Конституцією України систему адміністративно-територіального устрою держави та місцевого самоврядування. Нині на порядок денний виходить загроза перетворення українських сіл на фінансових кріпаків іноземних держав. Йдеться про активне залучення місцевими громадами грантів від іноземних держав на реалізацію інфраструктурних проектів, енергозбереження тощо. Для прикладу, бюджет Комиш-Зорянської селищної територіальної громади Куйбишевського району Запорізької області на 50% залежить від європейських грантів. За такого підходу ця громада апріорі не може бути спроможною, адже її власні ресурси не забезпечують їй достатній рівень доходів. Загалом місцеві бюджети Запорізької області забезпечують себе власними ресурсами лише на 48, 7%.

Головним джерелом доходу та економічним ресурсом українського села чи селища є земля. Ця сама земля є головною метою іноземних бізнесових кіл, підтримуваних тамтешніми урядами. Недарма МВФ вимагає від України запровадити ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення, і найцікавіше - уряд готовий пристати на їхні пропозиції, звичайно не без зиску для наближених до нього олігархів.

Насправді українська земля має належати виключно українській громаді - сільським і селищним радам. Науковці та експерти давно наголошують - необхідно передати на місця право розпоряджатися землями поза межами населених пунктів. Влада та олігархи проти! Віддайте розпоряджання землі на місця - нехай люди на ній заробляють, створюють нові робочі місця, наповнюють місцеві бюджети. Все! Українська земля дасть достатньо грошей, аби не залежати від іноземних грантів. Бо немає сумніву, що іноземці вимагатимуть віддати їм нашу землю в обмін на ці гранти.

Влада на 2017 рік планує перекласти на місцеві бюджети фінансування витрат на оплату:

- комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров'я, що належать до комунальної власності;

- санаторно-курортної допомоги (санаторії для хворих на туберкульоз, санаторії для дітей та підлітків);

- законодавчо встановлених пільг ветеранам, багатодітним сім'ям, чорнобильцям та іншим соціально незахищеним верствам населення.

Звідки місцеві бюджети братимуть гроші на свої потреби? Невже знову від іноземних благодійників?

Костянтин Денисов, кандидат економічних наук, заступник голови Запорізької обласної організації ВО "Свобода"