26 жовтня 2016
Віталій Подлобніков: Олігархічне болото Порошенка засмоктує Україну у трясовину корупції

Більше двох років пройшло з часів української Революції гідности. Чинний президент держави за цей час так і не продемонстрував українцям своє бажання боротися з корупцією.

Соціологія доводить, що на сьогоднішній день 72% українців незадоволенні правлінням п'ятого президента України, а 80% опитаних впевнені, що країна йде "на дно". Порошенко зараз має меншу підтримку у суспільстві аніж Янукович напередодні своєї втечі з країни.

Економіка країни перебуває в стані депресії, а один із потенційних показників прогресу - покарання корумпованих олігархів і представників режиму Януковича - так і не матеріалізувався. Порошенку бракує політичної волі, щоб відкрити кримінальні справи проти своїх колишніх соратників, відповідальних за викачування грошей з бюджету через корупцію, політичні репресії та вбивства своїх опонентів.

Попри те, що з приходом Порошенка до влади пов'язували сподівання на початок ери політичної прозорості, він і не намагається змінити динаміку відносин між представниками великого бізнесу та політики. Багато хто й досі сприймає політичну владу як спосіб збагачення.

Після втечі Януковича до Росії українська судова система лишилась практично незмінною. Порошенко не бажає руйнувати корумповану олігархічну структуру, яку він сам допомагав будувати два десятиліття тому, та відмовляється притягувати до кримінальної відповідальності колишніх союзників і нинішніх партнерів.

Корупція нищить свободу конкуренції, яка завжди і всюди рухає економіку, корупція відлякує серйозних закордонних інвесторів, викачує величезні кошти з бізнесу, які мали б бути спрямовані на модернізацію виробництва.

Відносини особистої відданості призводять до деградації державного апарату. Корупція руйнує суспільну мораль, формує у суспільстві переконання, що все і всі продаються і купуються.

Поки Порошенко продовжуватиме контролювати ключові державні інституції, відповідальні за боротьбу з корупцією на найвищому рівні - Генеральну прокуратуру (ГПУ), СБУ, Раду національної безпеки та оборони - вони лишатимуться не реформованими і захищатимуть не верховенство права, а представників керівних еліт. Порошенко став олігархом у системі, в якій президент гарантував своїм друзям і партнерам захист від ГПУ та СБУ, тому очікувати, що ці інституції почнуть захищати людей від корупції, не доводиться. І ніяке Національне антикорупційне бюро України не вирішить це питання.

Олігархічне болото Порошенка засмоктує Україну у трясовину корупції. Відсутність змін на краще у житті суспільства загрожує новими соціальними потрясіннями. Українці вже декілька разів демонстрували своє небажання скніти в корупційному болоті, і кожен новий вибух був могутнішим за попередній. Нині вибуховий матеріал у суспільстві накопичується швидко. Звичні схеми розкрадання державного бюджету невдовзі не діятимуть, бо красти вже буде нічого. Сьогодні Україна і українці потребують радикальних змін, а не пустопорожньої балаканини та паперового окозамилювання корупціонерів. Без зміни політичних еліт радикальні зміни неможливі! Національна еліта замість олігархічної банди - ось реальна альтернатива цьому режиму!

Віталій Подлобніков, член політради ВО "Свобода"