28 березня
Економічних підстав для приватизації стратегічних підприємств немає

Уряд вже неодноразово намагається виставити на продаж державні стратегічні підприємства, мотивуючи це нездатністю держави забезпечити їхню ефективну роботу. Нібито приватний менеджмент забезпечить більш якісну та продуктивну діяльність стратегічних підприємств.

Разом із тим статистика свідчить про те, що державна форма власності жодним чином не заважає підприємствам ефективно працювати, отримувати прибуток та відігравати важливу соціальну роль. Розглянемо це детальніше.

У 2016 році на державних підприємствах (ДП) працювало близько 260 тис. українців (або 3, 3% усіх штатних працівників). Найбільше ‒ в аграрному секторі, промисловості, транспорті, професійній, науковій та науково-технічній діяльності.

Середня заробітна плата на ДП за 2016 рік становила 7057 грн., що на 36, 2% більше загального показника за економі крб України. Майже по всіх видах економічної діяльності (14 із 16) середня заробітна плата на ДП перевищує аналогічні середні показники по країні.

У рейтингу "топ-15 найбільших платників податків в Україні за 2016 рік" (Вісник Державної фіскальної служби України, 03/2017) є вісім ДП, тобто більше половини. Ці вісім ДП сплатили сукупно близько 96, 8 млрд.грн податків за 2016 рік, що складає 22, 6% усіх податкових доходів зведеного бюджету за указаний період.

Фінансові проблеми на ДП беззаперечно є, але форма власності не є їхньою причиною. Проблема полягає в корупційних схемах керівництва ДП, а також низькій управлінській якості менеджменту. Для прикладу, урядовий аудит показав, що за 2016 рік державні підприємства недоотримали фінансових ресурсів на суму 1, 3 млрд.грн. Це на 64, 2% більше за показники 2015 року. Схеми стандартні: продаж продукції за заниженими цінами, погана робота з боржниками щодо розрахунків тощо.

Отже, державні стратегічні підприємства потребують не зміни власника, а заміни неефективного та корумпованого керівництва. Економічний та соціальний потенціал стратегічних державних підприємств є високим, а відтак вони мають залишатися у власності народу.

Довідка: Програма захисту українців ВО "Свобода" передбачає:

Розділ ІІ. Народне господарство. Економічна незалежність та соціальна справедливість.

П.11. Ухвалити Закон про стратегічні підприємства та стратегічні галузі виробництва. Заборонити приватизацію стратегічних підприємств і повернути у державну власність раніше приватизовані. Гарантувати державний контроль над природними монополіями.

Костянтин Денисов, заступник голови Запорізької обласної організації ВО "Свобода", кандидат економічних наук