3 вересня 2010
Заява ВО "Свобода" стосовно проекту рішення Запорізької обласної ради про надання російській мові статусу регіональної

На офіційному сайті Запорізької обласної ради опублікований порядок денний 42-ї сесії обласної ради, в якому пункт 45 передбачає надання російській мові в Запорізькій області статусу регіональної, тобто використання її в офіційному діловодстві замість державної. Проект подав член партії регіонів В.В.Пашков.

В Запорізькій області триває цілеспрямована антиконституційна діяльність щодо впровадження російської мови як державної, вона функціонує як офіційна мова суспільно-політичного життя, з місцевих бюджетів виділяються кошти на підвищення її суспільної ролі. Нинішня влада намагається законсервувати напівколоніальний статус української мови, виконуючи завдання ідеологів відновлення російської імперії. Оскільки єдина державна мова ‒ основна ознака й найважливіша умова існування нації як етнічної, так і політичної. Тому продовжуються спроби понизити статус української мови надавши статусу офіційної мові колишньої окупаційної адміністрації.

П'ята колонна Москви не має сил зробити це на загальнодержавному рівні, тому що діє стаття 10 Конституції України, яка говорить, що єдиною державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і обов‘язкове функціонування української державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, сприяє поширенню її в світі. Порядок збереження, розвитку і поширення державної мови визначається законом. Україна сприяє використанню громадянами України національних мов у повному обсязі, необхідному для збереження їхньої етнічної самобутності. Держава сприяє вивченню поширених світових мов і законом встановлює обов‘язковий порядок їх застосування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається винятково законами України.

Саме тому проводиться чергова спроба реваншу мови колонізаторів на місцевому рівні. Це рішення в разі його ухвалення буде суперечити Конституції України та чинному Закону про мови та в разі його ухвалення буде опротестовано в установленому законом порядку.

Спекулювання двомовністю вже вкотре стає розмінною монетою напередодні виборів В черговий раз комуністи і регіонали намагаються напередодні виборів відволікти увагу суспільства міфічними "утисками російської мови" від насправді актуальних проблем. Це вже набридле намагання підняти падаючий рейтинг Партії регіонів на провокаціях розколу суспільства.

Запорізька"Свобода", твердо дотримуючись принципу "Чия мова - того й держава", категорично вимагає від депутатів Запорізької обласної ради припинити українофобські дії та не розглядати 45 пункт на 42 сесії Запорізької обласної ради. Розглядати це питання можуть тільки перевертні та яничари в Україні.

"Борітеся-поборете, Вам Бог помагає!"- звертався Т.Г.Шевченко до українців. Саме він заклав основи українського націоналізму та закликав усіх українців не плакатися, а ставати до боротьби за своє майбутнє."Свобода" стояла і буде стояти в обороні української мови-тому що ми українці.

Запорізька обласна організація ВО "Свобода"