12 вересня 2010
Звернення до голови Запорізької облдержадміністрації

Голові Запорізької обласної адміністрації.

Петрову Б.Ф.

Від голови Запорізької обласної організації ВО "Свобода".

Подлобнікова В.В.

Отримавши Ваш лист-відповідь, від 12.08.2010 р. №05074/08-30, на наш запит стосовно концепції патріотичного виховання (підписано М. А. Ярмощуком) ми змушені, нажаль, констатувати, що у листі відсутні відповіді на наші застереження стосовно прийнятої рішенням 37-ї сесії Запорізької обласної ради від 31.03.2010 р. №8 "Запорізької обласної концепції патріотичного виховання громадян України", тому ми змушені звернутись до Вас повторно з більш чіткими запитаннями, сподіваючись на адекватну відповідь.

1. "Запорізька обласна концепція патріотичного виховання громадян України" (далі "Запорізька концепція…") свідомо відкинула національну складову навіть у самій назві документу на противагу державній "Концепції національно-патріотичного виховання молоді". "Запорізька концепція…" навіть уточнює, що ця відмінність "автоматично впливає на зміст поняття, а також на планування та проведення заходів з патріотичного виховання". Питання №1: "Просимо пояснити сенс зазначеної відмінності".

2. Автори "Запорізької концепції…" взяли на озброєння псевдо українську ідею "політичної нації" народу України, в якій нехтується визначальна роль українського етносу. Зазначимо, що поняття "політична нація" відсутнє як в Конституції України, так і в державній "Концепції національно-патріотичного виховання молоді". Немає пояснень цього поняття і в "Запорізькій концепції…". Питання №2: "Чому стрижнем патріотичного виховання в "Запорізькій концепції…" стала псевдо ідея "політичної нації", а не "національна ідея", як це зазначено в Конституції України ст. 11 і в державній концепції?".

3. В "Запорізькій концепції…" є поняття "національної ідеї, але в одному абзаці зазначено, що "національна ідея ґрунтується на політичній концепції нації", а в іншому, що "національна ідея є фундаментом у формуванні "політичної нації". Питання №3: "То що ж для авторів "Запорізької концепції…" первинне ‒ національна ідея чи політична нація?".

4. "Запорізька концепція…" неодноразово таврує "фальсифікаторів і переписувачів історії". Питання №4: "Чому в "Запорізькій концепції…" відсутнє роз'яснення ‒ хто підпадає під зазначені терміни?".

5. Одним із авторів "Запорізької концепції…" є Мірошниченко О.В. ‒ протоієрей, старший викладач релігієзнавства та теології "Класичного приватного університету", послушник церкви Московського патріархату. Питання №5: "Відоме негативне ставлення Московського патріархату до постаті Івана Мазепи. Отож, чи мають право представники Московського патріархату повчати, а скоріше ‒ перенавчати українських дітей?".

6. Схоже, що "Запорізька концепція…" витягла із гнилого лантуха комуністичну ідею "класових інтересів" і навіть "єдину спільноту ‒ радянський народ". Питання №6: "Якщо це не так, то чим пояснити отакий подих із трухлявої труни: "Система патріотичного виховання виходить з визначення українського народу як єдиної нації українських громадян"?".

На останок зазначимо, що крім цих питань у нас є ще дуже багато додаткових як до концепції, так і до самих авторів. Чого вартий, наприклад, порядок проведення круглих столів, за наслідками яких не увалялось жодних пропозицій. Чого варте відверте ігнорування пропозицій з боку членів ЗОО ВО "Свобода", які передували ухваленню "Запорізької концепції…" і робилося це за повною відсутністю контраргументів з боку авторів. Ну а майже повне ігнорування української мови під час проведення круглих столів з питань патріотичного виховання ‒ яскраве свідчення патріотичності самих авторів "Запорізької концепції патріотичного виховання громадян України".

Сподіваємось на отримання аргументованої відповіді хоча б по наведеним шести питанням.

Подлобніков В.В. Голова Запорізької обласної організації ВО "Свобода"