20 вересня 2010
Звернення Запорізької "Свободи" до прокурора області

09 вересня 2010 року Запорізька обласна рада на своєму засіданні ухвалила рішення "Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Запорізькій області та сприяння виконанню зобов'язань України щодо реалізації норм Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" № 10.

Зазначеним рішення російській мові надано статусу регіональної мови на території Запорізької області та зазначено перелік заходів органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування Запорізької області для впровадження російської мови як регіональної поряд з державною мовою ‒ українською.

Підставою для прийняття рішення Запорізької облрадою № 10 від 09.09.2010 стало спотворення ініціаторами-українофобами історичних та сучасних умов розвитку української мови, маніпулювання Європейською Хартією регіональних мов або мов меншин та Законом України від 15 травня 2003 року №802-IV.

Прошу:

1. З'ясувати додержання Запорізькою обласною радою передбаченої законодавством України процедури під час прийняття зазначеного рішення № 10 від 09.09.2010.

2. Проаналізувати рішення Запорізької обласної ради № 10 від 09.09.2010 щодо відповідності його Конституції України, рішенню Конституційного Суду України № 10-рп/99 від 14.12.1999, законам України, іншим актам законодавства, прийнятими на їх основі.

3. У випадку невідповідності рішення Запорізької обласної ради № 10 від 09.09.2010 законодавству України вжити заходи прокурорського реагування.

Віталій Подлобніков Голова Запорізької обласної організації ВО "Свобода"