21 вересня 2010
Запит з приводу брехливої інформації, розповсюджуваної заступником голови Запорізької ОДА

Заступнику голови Запорізької обласної державної адміністрації.

Кальцеву В.Ф.

Від члена Запорізької обласної організації ВО "Свобода.

Пенька А.М.

Зважаючи на Вашу статтю "Уважаемые запорожцы" від 22.10.2009 р. в газеті "Суббота плюс", керуючись ст. 9 Закону України "Про інформацію", прошу відповісти на ряд запитань.

Членів ВО "Свобода", а значить і мене особисто Ви назвали "политическими авантюристами". Питання №1: "Які конкретні ознаки політичного авантюризму Ви вбачаєте в діях, статуті, або програмні ВО "Свобода"?".

Ви зазначаєте, що "заезжие представители ОУН-УПА пытаются возродить нацизм и фашизм в нашем городе". Питання №2: "Що Ви маєте на увазі під значенням "заезжих", оскільки і я, і всі мої однодумці родом із Запоріжжя і Запорізького краю?". Питання №3: "Поясніть, які ознаки нацизму чи фашизму Ви вбачаєте у діях, статуті, або програмі ВО "Свобода"?".

Ви пишете, що "они сеют национальную вражду в молодежной среде, искажают и переписывают историю. Их лозунги призывают к насилию, национальной вражде и братоубийству. Они несут в себе смерть и разрушения". Питання №4: "Які конкретно прояви національної ворожнечі Ви вбачаєте у діях, статуті або в програмі ВО "Свобода"?". Питання №5: "Які джерела інформації свідчать про перекручування нами історії?". Питання №6: "Які інформаційні джерела свідчать про заклики нами до національної ворожнечі, а також про дії, що несуть в собі смерть і руйнацію?".

Ви пишете, що "нам, жителям Запорожья, хотят навязать чуждые нам праздники, неприемлемые для нас ценности". Питання №7: "Невже будь-яка інформаційна акція ВО "Свобода" так небезпечна для Вашої непохитної свідомості? Поясніть, будь-ласка, що Ви вважаєте механізмом нав'язування цінностей, неприйнятих для Вас?". Питання №8: "Якими юридичними чи моральними правами Ви керуєтесь, коли нав'язуєте мені, уродженцю Запоріжжя (на відміну від Вас) і мешканцям Запоріжжя ‒ своє бачення і трактування історичної дійсності?". Питання №9: "На підставі яких юридичних норм Ви перешкоджаєте інформаційним акціям ВО "Свобода", застосовуючи при цьому методи насилля, побиття і безкарних образ?". Питання №10: "Чи відомо Вам, що стаття 39 Конституції України дає пряме право громадянам збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації?".

Запоріжан Ви запевняєте, що "фашизм и нацизм на нашей земле не пройдут". Питання №11: "Чому Ви і Ваші "моторівські казаки" так потужно захищаєте доморощений фашизм у рясі сталінізму, проти якого різко виступила запорізька "Свобода" під час встановлення пам'ятника Сталіну? Чи може Рада Європи помилилась, прирівнявши сталінізм до фашизму?". Питання №12: "Усі перераховані Вами негативні риси (нацизм, фашизм, розпалювання національної ворожнечі і т.п.), начебто притаманні членам ВО "Свобода", підлягають під конкретні статті Карного кодексу України. Чому ж Ви не доклали зусиль для відкриття карної справи проти членів ВО "Свобода", звинувачуючи нас у таких тяжких злочинах проти людства лише на шпальтах газет, а не в суді?". Питання №13: "Чи згодні Ви з тим, що з'ясування стосунків з інакомислячими, методами брутального насильства ‒ це або атавізм комуністичної ідеології, або звичайний метод криміналітету? І якщо з цим ви згодні, то чи не погодитесь на цивілізоване з'ясування стосунків на паритетних засадах, за допомогою організації "круглих столів", дебатів в телеефірі, або незаангажованих ЗМІ?".

P.S. Пане Кальцев, ці питання змусила мене поставити стаття " "Свобода" против свободы взглядов" у часопису "Суббота плюс" за 12.08.2010. Навіть сама назва статті абсурдна, адже конкретні чисельні факти заборони акцій "Свободи" свідчать абсолютно протилежне.

Анатолій Пеньок