26 лютого 2011
Звернення Запорізької "Свободи" до Януковича щодо політв'язнів

Президенту України.

Януковичу В.Ф.

Голові Верховної Ради України.

Литвину В.М.

Протягом двох останніх місяців за підозрою у вчиненні неіснуючих злочинів репресивні органи затримали кілька десятків молодих українських патріотів по всій Україні. Затримання відбуваються з грубим порушенням Конституції та законів України, нехтуючи процесуальними нормами, працівники репресивних органів влади не повідомляють рідних про затримання, тримають у секреті місце утримання заарештованих, до затриманих не допускають адвокатів та застосовують методи фізичного і морального тиску.

На даний час у м. Запоріжжі залишаються ув'язненими більше десяти осіб, зокрема, Юрій Гудименко, Едуард Андрющенко, Пилип Таран, Василь Лабайчук, Роман Хмара, Сергій Борисенко, Олексій Зануда, Віталій Вишнюк, Василь Абрамів, Юрій Пономаренко, Анатолій Онуфрiйчук та інші. Офіційним звинуваченням щодо яких є нібито співучасть у першій спробі руйнування "малої архітектурної споруди, бюсту Сталіна" у Запоріжжі 28 грудня 2010 року. Однак виглядає так, що справжньою причиною затримання стала приналежність до українських патріотичних організацій, або й взагалі свідома громадянська позиція.

Наведені факти яскраво свідчать про замовний характер справ, єдиною метою яких є організація політичного тиску та проведення репресій проти українських патріотів. В Україні швидкими темпами відновлюється практика сталінських трійок, коли слідчий МВС, брутально порушуючи усі конституційні та процесуальні норми, застосовуючи тортури та тиск, "шиє" справу, прокуратура покриває і жодним чином не реагує на кричущі порушення закону, а підконтрольний суд освячує це свавілля, штампуючи потрібні, абсолютно протизаконні рішення.

Репресії проти опонентів чинної влади набрали колосального характеру. У кабінетах слідчих побували уже тисячі українців. Об'єктами репресій стали патріоти різного віку і професій, люди, які не приховують своїх патріотичних переконань та відверто висловлюють свою незгоду з діями влади. Прикриваючись "боротьбою з тероризмом", міліція ініціює масове притягнення до кримінальної відповідальності учасників акцій протесту проти підписання принизливих "харківських угод", проти культурної експансії з боку Росії, проти українофоба Табачника, проти Трудового і Податкового кодексу та проти відродження політики сталінізму в Україні.

Враховуючи викладене, ми вимагаємо:

1. Припинити відновлення політики сталінізму в Україні, публічно засудити сталінізм та притягнути до кримінальної відповідальності його адептів. Припинити переслідування в Україні за політичними ознаками.

2. Звільнити міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, як відповідального за здійснення політики репресій, переслідувань громадян України за ознаками національності, мови, віросповідання.

3. Притягнути до відповідальності правоохоронців, що вдаються до свавілля, проводячи арешти без юридичних підстав, вдаючись до катувань, не повідомляють рідним та адвокатам про місце знаходження незаконно затриманих патріотів.

4. Негайно звільнити усіх затриманих політичних в'язнів ‒ представників націоналістичних організацій та патріотів.

5. Припинити моральний тиск на членство патріотичних організацій українців та громадян України, які не приховують своїх патріотичних поглядів, свідомих громадян, які відкрито висловлюють свою незгоду діям влади.

Віталій Подлобніков Голова Запорізької обласної організації ВО "Свобода"